KARTEPE NERESİDİR , KARTEPE ADI NERDEN GELMEKTEDİR

KARTEPE
Kocaeli iline bağlı ilçe 2009 yılında 10 çevre beldenin birleşiminden oluşmuştur. Kocael ilinin Sakarya ili ile sınırında olan Kartepe ilçesi , Sapanca gölü nü çevreleyen iki ilçeden biridir. Önceleri Keltepe diye anılan Samanlı dağlarının zirvesi , son yıllardaki değişimle Kartepe olarak değişmiş ve ilçeye Kartepe ismi verilmiştir.
Keltepe ; Kartepe’nin eski adıdır. Bir efsaneye göre yüzyıllar boyunca Samanlı Dağları’nın en yüksek tepesinde hiç ağaç bulunmadığı için Keltepe olarak anılmıştır. Yöre halkı bundan 30 yıl öncesine kadar Keltepe ismini kullanmıştır.

1980 li yıllarda bölgede ilk kayak merkezi projesi Kocaeli İl Özel idaresi tarafından yapıldığında ismi de Kartepe olarak değişmiş ve son yıllarda tanınan bir kayak merkezi olmasından dolayı Kartepe adı kullanılmaya başlanmış ve Kartepe olarak tanınmıştır.

Kartepe birinci zaman kayaçlarından oluşan yapısı ve fındık, meşe ve kestane ağaçlarından oluşan bir bitki örtüsüne sahiptir. Eteklerinde ise meyve bahçeleri bulunmakta ve çeşit çeşit meyveler bulunmaktadır. Özellikle ceviz, kiraz ve armut bolca bulunmaktadır.

Samanlı dağları silsilesinin en yüksek tepesini oluşturmaktadır ve yüksekliği 1609 metredir.

Bölge 1924 mübadelesinden sonra göç almış ve çevresinde göçmen köyleri oluşmuştur.
Kartepe’ye birkaç yoldan çıkılabilir. Genelde Maşukiye’den ulaşılır ve bu yol yenilenmiş ve kayak merkezine kolay ulaşım sağlanmış ve kışın en kötü hava koşullarında bile açık tutulmaktadır.
Güneyden ise Pamukova’dan ulaşım sağlanabilmekte fakat yolun stablize olmasından dolayı kış aylarında ulaşım zor olmaktadır.

Tepenin bir özelliği de hem Sapanca gölü manzarası hem de İzmit Körfezi manzarasına sahip olmasıdır.

Tepenin biraz aşağısında bulunana Kuzu yaylası tüm mevsimlerde günübirlik turizm için çok tercih edilen bir yerdir.

Sakarya, İzmit ve İstanbul’a yakın olması Kartepe’nin önemini artırmakta ve bütün mevsimler de bir cazibe merkezi olmasını sağlamaktadır.